Spam E-Posta’lar Üzerine Birkaç İstatistik
Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYnaa15p' (Errcode: 28 - No space left on device) in /usr/share/nginx/html/syslogs/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349
Son zamanlarda spam maillerde belirli bir oranda artış gözlemleniyor. Hal böyle olunca ben de, sorumlusu olduğum e-posta altyapısına ait trafiği raporlayıp durumu rakamlara dökeyim dedim. Verilerin toplandığı yapı günlük olarak ortalama 500.000 adet istenmeyen e-posta alıyor. spam mailler ile mücadele için sorbs ve spamcop'a ait kara listeleri ve filtreleme için spamassassin ile qsheff uygulamaları kullanılıyor. İlginizi çekerse yazının devamında bahsi geçen bu sistemden derlenen, ülke bazında kimler, ne kadar spam mail gönderiyor, ne kadarı karalistelere takılıyor, ne kadarı SPAM olarak işaretlenmesine rağmen posta kutularına erişiyor, spam trafiğinin saatlere göre dağılımı gibi bir takım istatistiki veriye erişebilirsiniz. |
1 – En Çok Spam Gönderme Teşebbüsünde Bulunan Ülkeler – Top 15
Aşağıda görülen grafikte, kara listelerde bulunan ip'lerden geldiklerinden dolayı reddedilen, yani daha yolun başında çuvallayan spam e-posta gönderme teşebbüslerinin en çok hangi ülkelerden yapıldığı görülüyor.
Sayısal Veriler:
Reddedilen Toplam SMTP Bağlantı Adedi 492.735
Reddedilen Tekil (Unique IP) SMTP Bağlantı Adedi: 144.775
Toplam Ülke Sayısı: 215
Kara listeye En Çok Takılan Ülke: Hindistan
Kara Listeye En Az Takılan Ülke: Küba (1 bağlantı)
Sayısal verilere göre 24 saat içerisinde 144.775 ip adresinden 492.735 adet smtp bağlantısı kara listelerde olduklarından dolayı reddedilmişler. Bu bağlantılar toplam 215 ülkeden açılıyor ve grafikte yer alan 15 ülke total trafiğin %67'sini geri kalan 200 ülke ise %33'lük kısmı oluşturuyor. Ülke sıralamasında Türkiye ise genel trafiğin %1'lik kısmını oluşturuyor ve 30. sırada yer alıyor.
2 – En Başarılı Spammer'lar – Top 15
Şimdiki grafikte ise, kara listelere takılmadıkları için smtp bağlantısı kurabilen, ancak spamassassin ve qsheff filtre yazılımlarına takılan spammerların oluşturdukları veriye göre belirlenen ilk 15 spamci ülke görünüyor. Başlıkta “Başarılı” ibaresini kullanmamın nedeni, bu maillerin -subject'lerine SPAM ibaresi eklenerek de olsa” kullanıcıların posta kutularına iletilmesidir. Zira, SpamAssassin tarafından SPAM olarak belirlenen mailler, false positive durumlara sebebiyet verilmemesi için reddedilmiyor; onun yerine mailin başlığına “SPAM” ibaresi ekleniyor. Bu şekilde yanlışlıkla güme giden mail olmuyor ve mailin akibeti ile ilgili karar e-posta sahibine kalıyor.
Her neyse, işte en başarılı ilk 15 ülkeyi gösteren grafik.
Bu grafikte de Hindistan birinci sırada, ancak ikinci sıraya Amerika yerine Rusya geçmiş. Böylece kara listeye girme konusunda en başarılı ülkenin Amerika olduğunu görüyoruz :) Türki'ye kara liste konusunda 30. sırada iken burada ise %4 ile 12. sırada.
Saatlere Göre Spam Trafiği
Saatlere göre dağılımı gösteren grafik ise şöyle;
Trafiğinin gece yarısı ve sahaba karşı saatlerde düşmesi ve gündüz ile akşam aralığında artması, sanırım botnetlerin total spam trafiğine yaptığı katkı konusunda fikir edinmemize olanak sağlar. Ancak elbet, ADB, Brezilya gibi saat farkının fazla olduğu ülkelerin gönderim oranlarını da hesaba katmak gerekiyor.
Her neyse bu verileri zaman zaman yenileyip güncel durumu görmeyi ve burada paylaşmayı düşünüyorum. Umarım sizin de ilginizi çeker.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
- 2011 – 2013 aralığına ait Spam E-Posta İstatistikleri
- Backscatter Spam Nedir, Nasıl Önlenir ?
- Greylisting
- TTNet’in SMTP Port Engelleme Uygulamasının Sonuçları
- TTNet’in SMTP (25) Portunu Engellemesi
Yorumlar
Trackbacks
- Tweets that mention Spam Mail İstatistikleri Temmuz 2010 | Syslogs -- Topsy.com
- 2011 - 2013 aralığına ait Spam E-Posta İstatistikleri | Syslogs
Yorumda bulunun.