Ana Sayfa » *nix » Fusion-io ile Yüksek I/O Kapasitesi

Fusion-io ile Yüksek I/O Kapasitesi


BerbatKötüİdare EderGüzelHarika (Toplam 3 oy. 5 puan üzerinden ortalama 5,00 || Oy vererek siz de katkıda bulunabilirsiniz.)
Loading...

Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYGuXhUt' (Errcode: 28 - No space left on device) in /usr/share/nginx/html/syslogs/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349

Yüksel kapasiteli sunucular için en büyük sorunun olduğunu söylersem zannedersem abartmış olmam. Gerçekten de bugüne kadar yüksek işlem hacmi olan sunucularda karşılaştığım darboğazların nedeni hemen herseferinde disklerin yoğun kullanım sırasında, yazma ve okuma işlemlerine yeterince süratli bir şekilde cevap veremiyor olmasından kaynaklanmıştır.

Herhangi bir sistemle ilgili yaşanan sorun, yetersizliğinden kaynaklandığı zaman yapabileceğiniz yegane şey yeni diskler alarak, kümenize (örneğin raid10'a) dahil etmek ve kapasitesini belli oranda yukarıya çekmektir. Elbette alınacak disklerin maliyeti ve bu işlem sırasında oluşabilecek herhangi veri kaybı riski göz önüne alındığı zaman sorunu çözmek için epey terlemeniz gerektiğini kabul etmemiz gerekiyor.

fusion-io iodrive

Yüksek işlem hacminin varolduğu hemen her alanda I/O sıkıntısının yaşanıyor olması teknolojisinin, diğer konularda yaşanan oranlarda gelişim kaydedemiyor oluşundan kaynaklanıyor. 'lerin halen mekanik cihazlar olması ve rpm hızlarının yetersiz kalışı bu konudaki sıkıntılara neden oluyor.

Elbette, yüksek performansa ihtiyaç duyduğunuz sistemlerde depolama çözümü olarak SAN ya da SSD teknolojilerini kullanabilir ve mümkün olduğunca I/O ile ilgili sorunların önüne geçebilirsiniz. Ancak SAN kullanmanız durumunda gün gelip de I/O değerleri ihtiyaçları karşılayamamaya başladığı zaman yukarıda bahsettiğim gibi SAN'iniz için yeni diskler alma ve I/O değerlerini yukarı çekme yoluna gitmeniz gerekiyor. Fakat SAN'de sisteminizin storage işlevini gerçekleştirecek disk array'i mesela raid10 olarak düzenlemişseniz bu, minimum 2 disk almanız gerektiği anlamına gelmektedir.  Üstelik bu örnekte bahsedilen 2 disklik yeni yatırıma rağmen elde edeceğiniz I/O artışı da öyle devasa boyutlarda olmayacaktır.

Bunun dışında SSD olarak bilinen Solid State Disk teknolojisinden yararlanmak da mümkün. SSD kullandığınız zaman I/O konusunda sıkıntı yaşamayacağınız aşikardır. Ama SSD'ler henüz yeni bir teknolojinin ürünü olduğundan dolayı yüksek kapasiteli depolama çözümleri için büyük paralar vermeyi gözden çıkarmanız gerekiyor. 64GB'lik bir SSD box'ın yaklaşık fiyatı 50.000 USD dersem yeterince açıklamada bulunmuş olurum zannedersem.

İşte, yüksek işlem hacimli sunucu sistemleri ile ilgli olarak I/O konularından muzdarip ve söylenip duran bir insanken, ara sıra fusion-io iodrive ismini duyuyordum, açıkçası devasa oranlarda I/O ı sağladığı öne sürülen fusion-io bundan altı yedi ay öncesinde karanlık noktaları olan ama takip edilesi bir şeydi. Sunucunuzun PCI Express x4 slotuna taktığınız bir kart olan ve 80, 160, 320, 640GB kapasitelik çeşitleri olduğu duyurulan fusion-io'nun IBM ve HP ile anlaşmasından sonra güvenilirliği gün yüzüne çıktı ve I/O konularında düşünülmesi gereken bir çözüm halini aldı.  Aşağıdaki tabloda görülen I/O değerlerini bir de siz inceleyin.

fusion-io performance
Bu değerler I/O sorunlarının sonunu getirecek ve teknolojisinin bu yöne kaymasını sağlayacak gibi görünüyor.  Alttaki tablodan detayları görebilirsiniz.

fusion-io performance

GB başına 30USD olarak ücretlendirilen fusion-io'dan, 320GB'lik bir tane edinmek istemeniz durumunda 10.000 USD gibi bir ödemeniz gerekiyor.  Bence, SAN ya da SSD box'lar ile fiyat/performans karşılaştırması yapılınca, fusion-io kullanmak son derece mantıklı oluyor.

I/O ile başı dertte olanlar için birebir.

Visited 512 times, 1 visit(s) today
Kategoriler: *nix,Microsoft |

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


- VMware Linux Guestlere Sistemi Reboot Etmeden Disk Eklemek
- iotop İle Disk Aktivitesini Görüntülemek | I/O Monitoring
- FreeBSD – Yeni Bir Disk Eklemek.
- noatime – Disk I/O Optimizasyonu
- Daily Security Cron Job ve Disk I/O Yoğunluğu.

Yorumlar


Henuz yorum yapilmamis.

Yorumda bulunun.