FreeBSD 6.2 Kurulumu – Part V: Ports Collection
Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYS8iVww' (Errcode: 28 - No space left on device) in /usr/share/nginx/html/syslogs/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349
freebsd Ports Collection'ın CD'den yüklenmesi.
Ports Collection, tüm BSD ailesinde bulunan bir sistemdir ve freebsd üzerine bir yazılım kurmanın en basit yollarından birisidir. Kısaca ports collection, /usr/ports altına, hiyerarşik bir dizin yapısı ile kurulur. Bu dizinin altında, sisteme yüklenebilecek 17742 adet yazılıma ait port dizini bulunur.
Ports dizini altındaki bu yazılım dizinlerinin içerisinde, bir yazılımın derlenerek kurulmasını sağlayan, içerisinde toplu komutlatın bulunduğu Makefile dosyaları, yazılıma ait patchler ve yazılım açıklamalarının bulunduğu dosyalar bulunur.
Bir yazılım kurmak istediğinizde, ilgili port dizininde “make install” komutunu çalıştırmamız yeterlidir.
Bu şekilde, yazılım ile ilgili kodlar Makefile'da düzenlenmiş şekilde download edilir ve derlenerek package sistemine kaydedilir. Ayrıca, dependencies denilen, bir yazılımın sistemde çalışabilmesi için gereksinim duyduğu, -yani bağımlılığı olan- diğer yazılımları da aynı şekilde sisteme kurar. Böylece işletim sisteminize pratik olarak kullanmak istediğiniz yazılımları yüklemiş olursunuz.
Ports Collection'u freebsd CD'sinden kurabileceğiniz gibi, FTP, HTTP, NFS vs. gibi kaynaklardan da kurabilirsiniz.
Bu yazıda, Ports Collection'ın CD üzerinden nasıl kurulabileceğini bulabilirsiniz.
FreeBSD'de kurulum ve yönetim işlemleri için sysInstall isimli yönetim yazılımı kullanılır. Bu yazılıma command promtta, “sysinstall” komutunu çalıştırarak ulaşabilirsiniz.
Şekil 5.1'de görülen bu ekranla kurulum sırasında karşılaşmıştık o nedenle biraz aşina olmuş olmalısınız. Ports kurulumu yapacağımız için aşağıdaki bu menüden “Configure” bölümüne giriyoruz.
Şekil 5.1 Sysinstall Main Menu
Şimdi , şekil 5.2'de gördüğümüz Configure menusunde bulunan “Distributions” bölümüne giriyoruz.
Şekil 5.2: Configuration Menu
Kuracağımız distribution'ları seçeceğimiz, şekil 5.3'deki menüden Ports isimli check box'ın üzerine gelip Enter tuşu ile bu seçeneği işaretleyip Tab tuşu ile OK'in uzerine gelip Enter'a basıyoruz ve ports kurulumunu başlatıyoruz.
Şekil 5.3: Ports
Sysinstall'ın bu bölümünde ports'un yanı sıra, src ve man dosyalarınıda aynı şekilde seçerek kurabilirsiniz. bu ekranda src'yi işaretlediğiniz zaman bir başka ekran daha açılarak, hangi soruce dosyalarını yüklemek istediğinizi soracaktır. Buna All diyerek tümünü kurabilirsiniz.
Artık, ports collection sistemimize kuruldu, bir yazılım kurmak istediğimiz zaman ilgili port'un ilgili dizinine girip yukarıda anlatılmış olduğu şekilde yazılımlarımızı kurabiliriz.
17742 adet port olduğunu yazının başında söylemiştim, bu kadar çok port arasında ben aradığım yazılımı nasıl bulacağım diye düşünmenize gerek yok; /usr/ports dizini altında,
#make search name=paketadı
komutunu çalıştırarak, istediğiniz paketi kolayca bulabilirsiniz.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
- FreeBSD 6.2 Kurulumu – Part III: Kurulumun Tamamlanması
- FreeBSD 6.2 Kurulumu – Part I: Başlangıç
- FreeBSD Ports Reinstall – FORCE_PKG_REGISTER
- Portsnap ile Süratli Ports Collection Güncellemesi.
- FreeBSD 6.2 Kurulumu – Part II: Disk Partitions
Yorumlar
Henuz yorum yapilmamis.
Yorumda bulunun.