Ana Sayfa » *nix » FreeBSD 6.2 Kurulumu – Part II: Disk Partitions

FreeBSD 6.2 Kurulumu – Part II: Disk Partitions


BerbatKötüİdare EderGüzelHarika (Toplam 2 oy. 5 puan üzerinden ortalama 5,00 || Oy vererek siz de katkıda bulunabilirsiniz.)
Loading...

Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYxJH8cY' (Errcode: 28 - No space left on device) in /usr/share/nginx/html/syslogs/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349

Disk bölümlendirme işlemi.

Bir önceki bilgilendirme mesajına OK dediğimizde, karşımıza Şekil 2.1'de ki Select Drive(s) isimli, Fdisk ile bölümlendirilecek diski seçeceğimiz ekran gelir. Burada sistem kurulumu için kullanmak istediğimiz diskin üzerine gelip space tuşu ile ilgili check box'u işaretledikten sonra OK butonuna basıyoruz.

Not: Eğer, bilgisayar üzerinde sadece bir tek disk olması durumunda bu selection ekranı gelmeyecek, kurulum şekil 2.2'deki FDisk Partition Editor ekranından devam edecektir.

Şekil 2.1: Select Drive for FDisk

İki diskimiz olduğunu varsayarak yaptığımız disk seçimi işleminden sonraki adım, şekil 2.2'deki gibi FDisk Partition Editor'un açılmasıdır.

Şekil 2.2: FDisk Partition Editor

Yukarıdaki örnek FDisk editörde, diske daha önceden kurulmuş büyük bir FAT dilimi görülüyor. Buradan da diske daha önceden Windows kurulmuş olduğu çıkarıyoruz. Biz diskimizin tümünü kurulumu için kullanacağımızdan dolayı, editör'ün alt tarafında açıklamaları bulunan komutlardan D (delete) seçeneği ile disk üzerindeki tüm dilimleri sileceğiz. Bunun için yön tuşları ile dilimlerin üzerine gelip sadece “diskin bütününü kaplayan tek bir dilim kalana kadar” -ki bunu zaten silemezsiniz- D tuşuna basarak ilgili dilimleri silebiliriz.

Şimdi FDisk Partition Editor ekranımızda, sadece tek bir disk dilimi kaldı ve bu dilim diskin bütününü oluşturuyor. Diskin tümünü için kullanacağımız için, yön tuşları ile FDisk editordeki tek disk diliminin üzerine gelerek A (User Entire Disk) tuşuna basarak dilimi, yani diskin tümünü için kullanmak üzere yapılandırıyoruz ve sonrasında Q (Finish) tuşuna basarak işlemi sonlandırıyoruz. Şekil 2.3'de bu işleme ait ekran görüntüsünü görebilirsiniz.

Şekil 2.3: FDisk Partition Using Entire Disk

Q tuşuna basıp ilgili ekrandan çıktıntan sonra, karşımıza şekil 2.4'teki Boot Manager Menu'su gelir. Bu menüde, Boot Manager kurup kurmayacağımız ile ilgili iki seçenek ve third party bir boot manager kullanmak istememiz gibi bir durum için None seçeneği bulunur. Biz boot manager kullanmayacağımız için Standard'i seçip OK diyoruz.

Şekil 2.4: Sysinstall Boot Manager Menu

Boot Manager menusunden sonra karşımıza, “daha önce FDisk ile yapılandırmış olduğumuz disk bölümünün üzerine BSD partitionlarını oluşturmamız gerektiğini belirtir” bir uyarı mesajı gelecektir. Şekil 2.5'de bu uyarıyı görebilirsiniz. Bu ekrana OK diyip geçelim.

Şekil 2.5: Create BSD partitions

Message
Now, you need to create BSD partitions inside of the fdisk
partition(s) just created. If you have a reasonable amount of disk
space (200MB or more) and don't have any special requirements, simply
use the (A)uto command to allocate space automatically. If you have
more specific needs or just don't care for the layout chosen by
(A)uto, press F1 for more information on manual layout. [  OK  ]
[ Press enter or space ]

Şimdi karşımıza, şekil 2.6'da bir örneği görülen “FDisk Partition Editor”‘e benzer, “Disk Label Editor” isimli bir başka ekran geldi. Bu ekranda, daha önce FreeBSD kurulumu için ayırmış olduğumuz diskin üzerinde BSD için gerekli olan bölümleri oluşturacağız. Henuz herhangi bir bölümlendirme işlemi yapmadığımız için görüntü aşağıdaki gibi olacaktır.

Şekil 2.6: Sysinstall Disk Label Editor

Disk Label Editor'u kullanarak, bölümlendirme işlemini manuel yapabileceğiniz gibi, A (Auto Defaults) tuşunu kullanarak bölümlendirmelerin varsayılan değerlerle otomatik olarak oluşturulmasını sağlayabilirsiniz. Daha önce belirttiğim gibi FreeBSD'nin partitions olayı biraz değişiktir. Bir kaç kurulum yapıp yeterli tecrübeyi kazanmadan önce manuel bölümlendirme işlemi yapmanıza pek de gerek yoktur. Bu nedenle biz A'ya basalım ve bölümlerimizi oluşturalım. Ardından da Q (Finish) tuşu ile işlemi sonlandırıp disk label editor'den çıkalım. Şekil 2.7'de Auto Defaults kullanılarak bölümlendirme yapıldıktan sonraki durumu görebilirsiniz.

Şekil 2.7 Sysinstall Disk Label Editor with Auto Defaults

Partitions olayını da hallettikten sonra, yazının başında bahsettiğim, hangi kurulum seçeneğini seçeceğimiz, hangi yol ile kurulum yapacağımız gibi konuların bulunduğu Part III'e geçebiliriz.

Part III: Kurulum Tamamlanması

Döküman Ana Sayfası

Visited 285 times, 1 visit(s) today
Kategoriler: *nix |

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


- FreeBSD 6.2 Kurulumu – Part I: Başlangıç
- FreeBSD – Yeni Bir Disk Eklemek.
- FreeBSD 6.2 Kurulumu – Part III: Kurulumun Tamamlanması
- FreeBSD 6.2 Kurulumu – Part V: Ports Collection
- FreeBSD Kurulumu – Nasil ?

Yorumlar


Henuz yorum yapilmamis.

Yorumda bulunun.