CentOS x86_64 Sistemlerden i386 Paketlerin Kaldırılması
Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYHE4p2h' (Errcode: 28 - No space left on device) in /usr/share/nginx/html/syslogs/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349
Yeni bir 64bit centos kurduğunuz zaman, sisteminize bazı 32bit paketlerin de yüklenmiş olduğunu görebilirsiniz. Bunun sebebi centos'un, uyumluluk nedeni ile bazı paketlerin 32-bit sürümlerini de sisteme yüklemesidir. Bu durum kurulum sırasında öntanımlı olarak gerçekleştiği için önemsenmeyebilir. Ancak herhangi bir nedenden ötürü sisteminizin tam manası ile 64bit olmasını istiyorsanız bahsi geçen 32bit paketleri yazının devamında anlatıldığı şekilde sisteminizden kaldırabilirsiniz. |
Uyarı
Önecelikli olarak aşağıda bahsedilen işlemleri üretim ortamında hali hazırda çalışmakta olan sistemlerde uygulamamanızı öneririm. Bazı spesifik uygulamalar 32bit kütüphanelere gereksinim duyuyor olabilirler ve bu paketleri sisteminizden kaldırmanız bahsi geçen uygulamaların düzgün çalışmamasına neden olabilir. Sistemdeki 32bit paketlerin kaldırılması işlemi, yeni kurulan centos sistemler için uygun olabilir. Elbette ssisteminize kurmanız gereken herhangi bir paket 32bit bir başka pakete ihtiyaç duyuyorsa ilgili paketi ayrıca kurabilirsiniz. Ancak böyle bir gereksinim hiç olmayabilir. Bu durumda da sisteminizde gereksiz olarak kurulmuş 32bit paketler bulunmaz.
i386 Paketlerin Kaldırılması
Sistemdeki tüm 32-bit paketleri kaldırmak için aşağıdaki yum komutunu kullanabilirsiniz:
# yum remove \*.i\?86
İlgili tüm paketler kaldırıldıktan sonra, yum üzerinden herhangi bir şekilde 32-bit paket yüklenmemesi için yum.conf dosyasına bir exclude satırı ekleyebilirsiniz:
/etc/yum.conf dosyanızı açın
# vi /etc/yum.conf
ve aşağıdaki satırı ekleyin:
exclude = *.i?86
Not: Daha sonradan kurmak isteyeceğiniz bir uygulama 32-bit paketlere ihtiyaç duyarsa, yukarıdaki exclude ibaresi nedeni ile kurulum başarısız olabilir. Böyle bir durumda yum.conf'dan exclude satırını kaldırın.
Son olarak 32-bit paketlerin kaldırılması nedeni ile silinen ancak 64-bit paketlerin de ortak kullandığı /usr/share altındaki dosyaların yeniden kurulması için reinstall işlemi yapıyoruz:
# yum reinstall \*
Böylece sistemimiz tam manası ile 64-bit oluyor.
Kaynak:
http://wiki.centos.org/FAQ/General#head-357346ff0bf7c14b0849c3bcce39677aaca528e9
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
- RHEL Sistemlerde Orphaned Paketlerin Kaldırılması
- Yum Komutları ve Kullanımı
- CentOS 6.x Netinstall – Network Üzerinden CentOS Kurulumu
- Yum’a RPMFORGE Deposunun Eklenmesi
- FreeBSD – pkg_add: File unavailable (file not found, no access)
Ben bu işlemi çok tehlikeli buluyorum.
compat layer ile oynamak risk getirecektir…
[Cevapla]
Başlarda benim de şüpelerim vardı, ancak RedHat sunucudaki uygulamaların 32bit herhangi bir pakete ihtiyaç duymadığı noktalarda bu işlemin zararsız olduğunu söylüyor. Benzer şekilde bir kaç sunucuda bu durumu denedim ve şu ana kadar herhangi bir sorun gözlemlemedim.
Ama tabii 32bit paketleri kaldırıyor olmak zaten çok fazla kuruntu işi.
[Cevapla]