Ana Sayfa » *nix » Capistrano

Capistrano


BerbatKötüİdare EderGüzelHarika (Henüz Puan Verilmedi. Oy kullanarak siz de katkı yapabilirsiniz.)
Loading...

Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYnVaRP5' (Errcode: 28 - No space left on device) in /usr/share/nginx/html/syslogs/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349

Özellikle büyük ölçekli portal yazılımları için kullanılarak geliştirilmiş capistrano isimli güzel bir auto aracı var. Benim de geçenlerde haberim olan bu araçtan biraz bahsetmek istiyorum.

Diyelim ki, büyük ölçekli bir portal yazılımının sistem adminliğini yapıyorsunuz ve günün birinde portalın yeni versiyonu yazılarak uygulamaya konulma aşamasına getirildi ve sistemsel değişikliklerin yapılması için top size atıldı. Ve diyelim ki sisteminiz, içerisinde onlarca ve hatta yüzlerce serverdan oluşan karmaşık bir server farmdan oluşuyor.

Hadi buyrun 'a.

Normalde, yeni versiyonun yayına geçirilmesi için sistem tarafında yapılan çalışmaları; web serverlara yeni kodların atılması, sql serverlarda yeni versiyon databaselerinin oluşturulması, eski versiyon datasının yeni versiyon db'sine convert'ü gibi işlerden oluştuğu gibi eski versiyonda olmayan herhangi yeni bir özelliğin devreye alınmasıyla ilgili implementasyonlar, dns kayıtlarında eklemeler, çıkarmalar, smtp altyapısında değişiklikler gibi muhtelif işleri de beraberinde getirebiliyor.

Söz konusu olan sistem bir çok sunucu üzerinde parça parça koşan bir yapı olduğundan dolayı bir sistem admininin böylesi durumlarda epey ter dökeceği aşikardır değil mi ?

İşte Capistrano da, sistem adminleri ter dökmesin, işleri nispeten kolaylaşsın da şu deployment işini kolaycana yapabilsinler diye düşünülmüş bir uygulama.

dilinde yazılmış bir script uygulaması olan Capistrano ile oluşturacağınız scriptler vasıtası ile serverlarınıza SSH üzerinden bağlanabiliyor ve gerekli deployment işlemlerini otomatize edebiliyorsunuz. 

Ancak bir uygulama olduğu için Windows serverlar üzerinde yapılmak istenen deployment işlemlerinde bazı sıkıntılar yaşanması muhtemeldir. Zira serverlara bağlanıp sizin yerinize -önceden tanımladığınız- komutları çalıştırarak deployment yapan Capistrano, serverlara SSH üzerinden bağlanıyor. Eğer windows serverlar üzerinde denemek isterseniz öncelikli olarak Windows'un SSH desteklemesini sağlamanız gerekiyor.

Velhasıl güzel düşünülmüş bir uygulama olan Capistrano'yu denemekte fayda var.

Detaylı bilgi ve dökümanları için web sitesi şöyle: http://www.capify.org/

Visited 114 times, 1 visit(s) today
Kategoriler: *nix |

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


- FreeBSD Sistemlerde Kurulu Paketlerin Update Edilmesi
- CentOS 6.x Netinstall – Network Üzerinden CentOS Kurulumu
- IPFIREWALL ve Snort_Inline ile IPS – Part 2: Snort_Inline Kurulumu
- Portsnap ile Süratli Ports Collection Güncellemesi.
- CentOS Üzerine MongoDB Kurulumu

Yorumlar


Henuz yorum yapilmamis.

Yorumda bulunun.