Bandwidth Monitoring – Bandwidthd
Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYdZL84O' (Errcode: 28 - No space left on device) in /usr/share/nginx/html/syslogs/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349
Networkünüzdeki sunucu ya da istemcilerin ne kadar trafik yaptıklarını ip bazlı ve web tabanlı olarak gözlemleyebilmek için kullanılan bandwidthd gerçekten güzel bir yazılım. Bu yazılımı, gateway olarak çalışan bir freebsd server üzerine kurup deneme şansım oldu. Sonuç olarak şimdi networkün bantgenişiliğini takip etmek için kendisini kullanıyorum :)
Yazılımın live demo'suna http://bandwidthd.sourceforge.net/demo/ adresinden ulaşabilirsiniz.
freebsd için kurulum notları şöyle; (Aslında yazılımı bir çok şekilde kullanmak mümkün; mesela SQL loglama yapabiliyorsunuz. Ancak ben default kurulum yaptım. Kurulum seçenekleri ile ilgili detay README dosyasında mevcut.)
bandwidthd, çalışabilmek için bazı kütüphanelere ihtiyaç duyuyor. Dolayısı ile kurulumdan önce sisteme bu paketleri yüklemeniz gerekiyor: libpcap, libgl, ve libpng.
Ayrıca, web tabanlı raporlama yaptığı için elbette apache'ye ihtiyaç duyuyor.
bandwidthd ports collection'un içinde /usr/ports/net-mgmt/bandwidthd/ dizini altında bulunuyor. Yapmanız gereken tek şey, bu dizine girip make install clean komutuyla kurulumu yapmak. Geri kalan hersey konfigurasyon ile ilgili.
Default kurulumda, herşey /usr/local/bandwidthd dizini altına kuruluyor. /usr/local/etc/rc.d/bandwidthd.sh scripti sistem açılırken bandwidthd'nin çalıştırılmasını sağlıyor. Komut satırından çalıştırmak için /usr/local/bandwidthd/bandwidthd start yazmanız yeterli.
Konfigurasyon dosyası, /usr/local/bandwidthd/etc dizini altında bandwidthd.conf ismi ile duruyor. Editleyip kendi confunuzu yapabilirsiniz.
Benim conf dosyamda ilgili alanlar şu şekilde:
subnet :192.168.0.0/16 (Track edeceğiniz ip networkünü belirtin.)
dev : “fxp1” ( Hangi interface üzerinden track edileceği. Bu benim internete bakan interface'imin adı. Bir kaç lokasyonununz varsa ve sadece internet aktivitesini izlemek istiyorsanız ilgili bacağı dinlemesiniz. Aksi takdirde yanıltıcı sonuçlar almanız mümkündür.)
promiscuous : true (Interface'i promiscuous modda çalıştır. Allah ne verdiyse :)
output_cdf : true (Logları .cdf dosyasında tut. htdocs/log.cdf )
recover_cdf : true (Açılışta log dosyasını yeniden oku.)
Conf dosyası ile ilgili önemli satırlar bunlar. Daha fazla bilgi için README dosyasını okuyabilirsiniz.
Bundan sonraki aşama, apache'nin conf dosyasında yeni bir virtual directory oluşturup, document path'ini “/usr/local/bandwidthd/htdocs” yapmaktan ibaret. Ancak gateway'i aynı zamanda web server olarak kullanmadığım için apache'yi sadece bandwidthdnin kullanımına verdim. Yani DocumentRoot'u “/usr/local/bandwidthd/htdocs” yaptım.
Şimdi, bandwidthd'yi çalıştırabilir ve bir browserdan http://ipadresi/ şeklinde monitoring ekranına bağlanabilirsiniz.
Daha fazla bilgi için: http://bandwidthd.sourceforge.net/
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
- BandwidthD ile Birden Fazla Interface’i Monitor Etmek | FreeBSD
- Portsnap ile Süratli Ports Collection Güncellemesi.
- Webmin – Web-Based Unix Management
- FreeBSD üzerine Rsyslog Kurulumu ve Yapılandırması
- FreeBSD 6.2 Kurulumu – Part VI: Türkçe Desteği
Yorumlar
Trackbacks
- BandwidthD ile Birden Fazla Interface’i Monitor | Syslogs
Yorumda bulunun.